Volkswagen car-to-x wint

20-03-2020  |  Auteur:

Het car-to-x-communicatiesysteem van Volkswagen is het eerste stuk technologie dat in bijna zes jaar tijd door Euro NCAP wordt beloond.

Volkswagen car-to-x wint

Het systeem is standaard gemonteerd op de geheel nieuwe Golf 8 en zal ook zijn weg vinden naar toekomstige ID-modellen, waardoor auto's niet alleen met elkaar kunnen communiceren, maar ook met goed uitgeruste wegeninfrastructuur en verschillende hulpverleningsvoertuigen.

Dankzij deze ITS-G5-technologie kunnen auto's zoals de Golf 8 een signaal naar andere voertuigen sturen als ze defect zijn of zijn gestopt op een manier die een veiligheidsrisico vormt. Na verloop van tijd kunnen chauffeurs zelfs van tevoren worden gewaarschuwd voor motorfietsen en tractoren.

"Dit is een opwindend veiligheidsgebied dat mogelijkheden biedt om weggebruikers te helpen die tot nu toe moeilijk te beschermen zijn geweest, zoals motorrijders", aldus Michiel van Ratingen, secretaris-generaal van Euro NCAP.

"Het staat al op de roadmap van Euro NCAP, maar het volledige potentieel ervan zal pas worden gerealiseerd als veel voertuigen zijn uitgerust met een compatibel systeem. Volkswagen moet worden gefeliciteerd met het feit dat ze de technologie standaard hebben gemaakt voor veelverkochte voertuigen zoals de Golf. ”

Afgezien van het sturen van waarschuwingen, kunnen auto's die zijn uitgerust met dit Local Hazard Warning-systeem ook signalen ontvangen en deze gebruiken om de bestuurder te waarschuwen als er gevaar dreigt.

Als de situatie niet kritiek wordt geacht, worden signalen aan de bestuurder als eenvoudige informatie verstuurd. Als de afstand echter afneemt en de situatie kritiek wordt, wordt de informatie in de meeste gevallen vervangen door een waarschuwing - kritieke gebeurtenissen genereren een waarschuwing, zelfs zonder voorafgaande informatie.

Foto: Volkswagen


REAGEER OP DIT BERICHT