Hoe moet ik nieuwe banden inrijden?

Nieuwe banden hebben een beetje voorzichtig inrijden nodig. Ontdek waarom - en hoe u nieuwe banden moet inrijden om de prestaties en veiligheid te optimaliseren.

Hoe moet ik nieuwe banden inrijden?

Heeft u net een nieuwe auto gekocht? Of misschien heeft u net nieuwe banden laten monteren, om de versleten set te vervangen?

Voordat u gas geeft om te zien wat die nieuwe banden kunnen, is er iets dat u moet weten: net als een nieuw paar schoenen, moeten nieuwe banden een inrijperiode doormaken voordat ze op hun best kunnen presteren. Ontdek waarom en volg deze tips om uw nieuwe banden veilig klaar te maken voor langdurig gebruik.

Wat is er anders aan nieuwe banden?

Er zijn een aantal factoren waardoor uw nieuwe banden iets anders presteren dan uw oude banden.

Smeermiddelen - tijdens de fabricage wordt een lossingsmiddel gebruikt om banden uit hun mal te halen. Deze substantie blijft op het loopvlak totdat het op de weg slijt. Voordat het volledig is versleten, kan het uw tractie verminderen.

Antioxidanten - deze worden aangebracht om te voorkomen dat het rubber van de band afbreekt bij blootstelling aan omgevingsfactoren zoals fluctuerende temperaturen en zuurstof. Ze kunnen er ook voor zorgen dat banden in het begin glad aanvoelen.

Profieldiepte - nieuwe banden hebben natuurlijk een maximale profieldiepte. Dit frisse loopvlak is stijf, glad, diep en kan in het begin aanvoelen als onverzettelijke, dikke demping tussen jou en de weg. Dit kan leiden tot iets dat kronkelen wordt genoemd.

Wat is kronkelen?

Kronkelen is een soort overmatige beweging die u zou kunnen voelen bij het besturen van een voertuig dat onlangs is uitgerust met nieuwe banden. Deze beweging komt van de flexibiliteit in het rubber tussen het loopvlak en het karkas.

Nieuw, diep profiel zou toch goed moeten zijn?

Klopt, maar eigenlijk werkt het profiel van nieuwe banden beter als het een tijdje op het asfalt heeft gereden om een beetje opgeruwd te worden. Zodra dit is gebeurd, kunnen banden hun optimale grip en handling uitoefenen.

Hoe rijd ik nieuwe banden het beste in?

Probeer de eerste 750 km op nieuwe banden rustig en comfortabel te rijden – soepel accelereren, remmen en bochten nemen. Dit zal uw banden veilig voorbereiden op normale prestaties. Na deze hoeveelheid gebruik zullen smeermiddelen en andere stoffen die in het fabricageproces worden gebruikt, volledig zijn versleten.

Wat wel te doen:
• Blijf indien mogelijk op droge wegen
• Rijd met matige snelheid
• Zorg voor voldoende afstand tot uw voorligger; de remweg kan langer zijn

Wat niet te doen:
• Snel vernellen
• Op de rem trappen, als u het kunt vermijden

Naast dat uw banden zich kunnen aanpassen en optimaal kunnen presteren, geeft een rustige inrijperiode u ook de kans om aan uw nieuwe banden te wennen.

Doe het dus een tijdje rustig aan met die nieuwe banden, en ze zullen u belonen met een lange, betrouwbare service. Om dit te helpen garanderen, is het raadzaam om ook na deze inrijperiode regelmatig bandencontroles uit te voeren.

Goed onderhouden banden leveren topprestaties en houden u veilig op de weg.

Toe aan nieuwe banden? Vind uw nieuwe zomerbanden of vierseizoenenbanden op Bandenspotter.nl.

Bron/foto: Continental