Brandstofbesparende tips

In deze tijd van snel stijgende brandstofprijzen is zuiniger rijden bijna noodzaak. Brandstof besparen is niet alleen beter voor de portemonnee, maar ook voor het milieu en het klimaat. Lees de volgende tips.

Brandstofbesparende tips

Pas je rijstijl aan
Schakel tijdig op (rond de 2000 toeren per minuut) en houd de door u gekozen snelheid aan bij een laag toerental. Cruise control doet hierbij wonderen. Schakel pas terug als u aan de motor merkt dat dit verstandig is. Ook worden in veel auto's ecotips gegeven, volg deze op.

Kijk vooruit
Remmen is verspilde energie. Rem daarom zo lang mogelijk op de motor af. Haal uw voet vroeg van het gaspedaal en laat de auto bijvoorbeeld de laatste paar honderd meter in de versnelling naar een verkeerslicht rollen in plaats van vlak ervoor abrupt te remmen.

Laat vaker de auto staan
Vooral korte ritten hebben een negatieve invloed op het brandstofverbruik. Gebruik voor korte ritten liever de fiets, indien mogelijk, of combineer meerdere aparte ritten tot een langere rit.

Zet de motor uit als u stil staat
Een draaiende motor verbruikt brandstof, circa een halve tot een hele liter per uur. Zet de motor dus uit als u langer dan 20 seconden stil denkt te staan. Veel auto's hebben een start-stop systeem, zodat het in vrij of neutraal zetten van de motor genoeg is om de motor uit te laten gaan. Geen start-stop systeem? Draai de sleutel om.

Zet elektrische verbruikers uit
Veel voorzieningen in de auto verbruiken stroom. Denk bijvoorbeeld aan de airconditioning en de verlichting. Heeft u bijvoorbeeld geen airconditioning nodig, zet deze uit en bespaar ongeveer 0,3 tot 1,5 liter brandstof per 100 km. Bezuinig echter nooit op de veiligheid.

Doe de ramen dicht
Zijruiten die open staan hebben een negatieve invloed op de stroomlijn en kunnen zorgen voor een hoger verbruik. Dit is met name het geval bij hogere snelheden. In de stad kunnen open ramen wel voordelig zijn vergeleken met het gebruik van de airconditioning.

Hoe zwaarder de auto, hoe hoger het verbruik
Alles wat in de auto ligt heeft een hoger brandstofverbruik tot gevolg. Het is dus verstandig alles wat u niet nodig heeft uit de auto te halen. Onderzocht is dat elke honderd kilo belading zorgt voor 0,3 liter meer verbruik, vooral in onvoorspelbaar stadsverkeer.

Verwijder dakdragers, dakkoffers en fietsendragers
Al deze zaken zorgen voor een hoger brandstofverbruik. Haal daarom dakdragers, dakkoffers en fietsendragers van de auto als u ze niet meer nodig heeft.

Gebruik energiebesparende banden
Banden hebben veel invloed op de rolweerstand. Met energiebesparende banden kunt u tot 0,5 liter brandstof per 100 kilometer besparen. Dit betekent dat wat een dure band lijkt met een zeer lage rolweerstand, zichzelf meer dan terugverdient gedurende zijn levensduur. Bekijk bandentests.

Controleer de bandenspanning
Zorg dat u regelmatig de bandenspanning controleert. Te weinig lucht in de banden zorgt voor een hoger brandstofverbruik. Kijk hier hoe u de bandenspanning controleert.

(Uiteraard zijn bovenstaande berekening een vrijblijvende inschatting, veel hangt af van uw persoonlijke rijstijl. U kunt hier dus geen rechten aan ontlenen.)

(Afbeelding: Bridgestone)