Waarom zijn winterbanden beter in de winter?

Lees in dit artikel waarom het gebruik van winterbanden aan te bevelen is tijdens de herfst- en wintermaanden. Bekijk de voordelen en laat je overtuigen! Het draait allemaal om veiligheid.

Waarom zijn winterbanden beter in de winter?

Automobilisten profiteren van winterbanden tijdens het rijden op sneeuw, ijs en zelfs nat wegdek. In feite kan een automobilist beter uit de voeten met winterbanden wanneer de temperatuur onder de 7 graden Celsius komt.

Hoezo?

In tegenstelling tot zomerbanden verharden winterbanden niet bij lagere temperaturen. Dat betekent dat winterbanden veel meer grip op de weg en een kortere remweg bieden, waardoor de veiligheid op de weg toeneemt.

Wat is het verschil tussen een winterband en een zomerband?

Het rubber van een winterband verschilt aanzienlijk van dat van een zomerband. Het rubber van een winterband is specifiek ontwikkeld om te werken bij temperaturen onder 7 graden Celsius.

Het rubber van een zomerband verliest zijn elasticiteit en flexibiliteit bij lagere temperatuur, waardoor de grip afneemt.

Winterbanden zijn gemaakt van een speciaal ontwikkeld rubber dat niet verhardt wanneer het koud is, waardoor de grip en de veiligheid op de weg toenemen.

Bij het rijden op ijs en sneeuw bieden winterbanden grip. Daar kan geen zomerband tegenop. Een voertuig uitgerust met winterbanden zal op een besneeuwde weg na 35 meter tot stilstand komen; met zomerbanden is de remweg 8 meter langer (43 meter). Dat is circa twee autolengtes meer.

Wanneer kan ik het best winterbanden monteren?

Het is aanbevolen om tussen oktober en april met winterbanden onder de auto te rijden.

Voordelen winterbanden

De voordelen van winterbanden zijn overtuigend:

- meer grip bij winterse temperaturen

- kortere remweg op zowel nat als droog wegdek

- langere levensduur

- minder gewicht

- minder rolweerstand

Voor eenieder die zich dus afvraagt: "Waarom winterbanden?" Daarom!

Overtuigd? Winterbanden koop je natuurlijk bij Bandenspotter.