Het is tijd voor zomerbanden!

De beste tijd om winterbanden te wisselen door zomerbanden is een kwestie van oordeel; het actuele weer en de weersomstandigheden zijn bepalend. Er zijn geen vaste kalenderdata voor het wisselen van banden.

Het is tijd voor zomerbanden!

Als de temperatuur permanent boven de 7 graden Celsius is en het weer lange tijd constant is, kun je de winterbanden eraf halen en de zomerbanden erop zetten. Je moet echter niet wachten tot de hete zomer, want warmere temperaturen kunnen je winterbanden beschadigen.

Doorrijden op winterbanden

Het wisselen van winterbanden voor zomerbanden is een hele klus. Misschien dat je daarom denkt: waarom zou ik niet gewoon door blijven rijden op mijn winterbanden?

Hoe goed dat idee ook klinkt, het is niet verstandig. Bij hogere temperaturen is het remvermogen van winterbanden lager en dit kan in geval van nood een veiligheidsrisico vormen. Hetzelfde geldt overigens voor zomerbanden in de winter: bij lage temperaturen in het plusbereik hebben zomerbanden minder grip. Vind je het twee keer per jaar wisselen van banden vervelend, overweeg dan of vierseizoenenbanden een alternatief voor je zijn.

Profieldiepte zomerbanden

Controleer voor de zekerheid de profieldiepte voordat je de zomerbanden monteert of laat monteren. De wettelijke minimale profieldiepte is 1,6 mm, maar voor een optimale grip is 3 mm aan te raden.

Opslag winterbanden

Na het wisselen kunnen de winterbanden het beste op een donkere en koele plaats worden bewaard, zoals een garage of kelder. Maar er zijn ook bandenservices die opslag aanbieden. Als je de ongebruikte banden zelf wilt opslaan, hou er dan rekening mee dat banden met velgen horizontaal en met licht verhoogde luchtdruk dienen te worden gestapeld.

Banden zonder velgen kunnen rechtop worden opgeslagen. Om de paar maanden kunnen de banden een beetje gedraaid worden.