Is doorrijden op winterbanden slim?

Investeren in winterbanden kan veel voordelen opleveren voor het rijden in de winter. Ze zorgen voor betere tractie, verbeterd remmen, betere controle en verbeterde verkeersveiligheid in barre winterse omstandigheden. Maar niet per se in de zomer.

Is doorrijden op winterbanden slim?

Het gebruik van winterbanden in de zomer kan hun levensduur met 60 procent verkorten in plaats van alleen in de winter. Als winterbanden correct worden gebruikt, kunnen ze meerdere seizoenen meegaan. Als je ze 12 maanden achter elkaar gebruikt, zul je ze veel eerder moeten vervangen. Bovendien zijn er risico's verbonden aan het gebruik ervan.

Rijden met winterbanden in de zomer kan veel problemen veroorzaken met uw wielen, het profiel van de banden en het ontbreken van de nodige eigenschappen om veiliger te rijden.

Kan ik winterbanden gebruiken in de zomer?

Dat kan, maar het wordt sterk aanbevolen om in de zomer geen winterbanden te gebruiken. Het rubber van een winterband is ontworpen om het beste te werken in de kou - ze zijn minder effectief in het verspreiden van warmte, wat het risico op te hard opblazen en uitbarsten vergroot.

Rijden op winterbanden in de zomer kan de remweg op droog wegdek met minimaal 10 procent verlengen en op nat wegdek met 26 procent.

Als je 90 km/u rijdt op droog wegdek met winterbanden, neemt de remweg tot wel 19 procent toe. Door 70 km/u te rijden op nat wegdek wordt de remweg 42 procent langer.

De rubbersamenstelling op winterbanden is zachter; het loopvlak verandert meer van vorm en zorgt voor meer rolweerstand en meer brandstofverbruik als het in de zomer wordt gebruikt. Het rubber is flexibeler, wat van invloed is op hoe het voertuig zich op de weg zal gedragen; scherpe, plotselinge bochten leiden vaak tot verlies van controle.

Winterbanden zijn gemaakt om zacht te blijven en grip te houden bij temperaturen onder 7° Celsius. Vierseizoenenbanden en zomerbanden hebben een harder rubber en bieden de beste grip bij temperaturen boven 7° Celsius.

Wat is het verschil tussen winter- en zomerbanden?

De belangrijkste verschillen tussen winter- en zomerbanden zijn het loopvlakprofiel en het soort rubber. Winterbanden hebben een dieper profiel met dunne sneden dan zomerbanden met grotere profielen.

Zomerbanden of vierseizoenenbanden zijn ontworpen voor gebruik boven 7° Celsius. Zomerbanden zijn gemaakt van een zachter rubber en voorzien van grote profielblokken voor maximaal contact met de weg. Zomerbanden hebben meer grip bij warm weer en kunnen beter draaien en remmen in natte en droge omstandigheden. Zomerbanden hebben geen goede grip bij koud weer, sneeuw of ijs. Het normale loopvlak is gemaakt voor droge en natte omstandigheden.

Zodra de temperatuur daalt, begint het zachte rubber uit te harden en neemt de tractie af. Koudere temperaturen kunnen afbrokkelen van de rand van het loopvlakblok veroorzaken, of het loopvlakrubber kan barsten. Deze problemen worden over het algemeen door bandenfabrikanten behandeld vanwege oneigenlijk gebruik en worden zelden gedekt door de garantie.

Winterbanden zijn ontworpen om koud weer en barre weersomstandigheden aan te kunnen. Het loopvlakprofiel heeft zeer dunne sneden (lamellen). Het loopvlak helpt overtollige modderophoping weg te spoelen, en de lamellen helpen de sneeuw op de loopvlakblokken te verpakken, waardoor tractie met ijs en sneeuw mogelijk is. Het rubber is speciaal ontworpen voor grip op koud, droog wegdek.

Wat gebeurt er met winterbanden als ze in de zomer worden gebruikt?

Als je in de zomer winterbanden gebruikt, verandert het zachte rubberen loopvlak van vorm, waardoor er meer weerstand ontstaat. Acceleratie, bochtenwerk en remmen worden allemaal aangetast door hogere temperaturen en zomerse wegen.

Hier zijn drie redenen waarom je in de zomer geen winterbanden zou moeten gebruiken:

1 - Snellere, ongelijkmatige slijtage

Het rubber van winterbanden verslijt snel op warme en hete wegen. Door de hitte zal het loopvlak sneller en ongelijkmatig slijten.

2- Slechte prestaties op droog wegdek

Winterbanden zullen in de zomer weinig grip en wegligging hebben. Ze presteren beter met ijs en sneeuw.

3 - Slecht brandstofverbruik

Je zult meer brandstof verbruiken om het gebrek aan acceleratie en tractie te compenseren. Zomerbanden hebben een hardere compound waardoor ze beter rollen.