Hoe sla ik winter- en zomerbanden op?

Zodra het nieuwe seizoen is aangebroken, maken veel autobezitters zich op voor de bandenwissel. Het voorbereiden van de auto op veranderende weersomstandigheden die de rijdynamiek enorm beïnvloeden, is een belangrijke factor om veilig te rijden.

Hoe sla ik winter- en zomerbanden op?

Sommigen doen het zelf; anderen schakelen hulp in om de zomerbanden te wisselen voor winterbanden. De vraag blijft echter: wat moeten we dan met de zomerbanden? Ze worden tenslotte een paar maanden niet gebruikt. Gelukkig is er een efficiënte oplossing die ervoor zorgt dat ze hun hoge kwaliteit behouden.

Voordat je banden opslaat, maak ze schoon!

Het rubber waarvan de banden zijn gemaakt, vereist geen ingewikkelde onderhoudsprocedures om intact te blijven, zelfs niet gedurende vele maanden. Degradatie van banden gebeurt vaker wanneer ze intensief worden gebruikt, dan tijdens opslag. Maar het is nog steeds belangrijk om te onthouden dat allerlei chemicaliën, zoals benzine of olie, het materiaal negatief kunnen beïnvloeden. Deze stoffen hebben de neiging zich tijdens het rijden op te hopen, dus voordat we de seizoensbanden in de stalling plaatsen, is het een goed idee om ze schoon te maken, wat ons ook helpt om het gebruikelijke vuil te verwijderen.

Er is nog een voordeel van het reinigen van de banden nadat ze van de auto zijn gehaald: zodra het vuil is verwijderd, is het veel gemakkelijker om eventuele schade op te merken. Het kan ook zijn dat de banden zo zijn versleten dat het beter is om een nieuwe set aan te schaffen.

Het reinigen van banden vraagt niet al te veel extra werk of het gebruik van speciale producten. Je hebt alleen warm water, wat autoshampoo, een spons of een schoonmaakborsteltje nodig. Vergeet niet het schuim goed uit te spoelen en de banden op natuurlijke wijze te laten drogen. Er kan een extra beschermingslaag worden toegevoegd door gebruik te maken van een bandenonderhoudsproduct.

Waar sla je banden tussen de seizoenen op?

Zorg er allereerst voor dat banden in de juiste omstandigheden worden opgeslagen. Ze moeten op een droge, schaduwrijke, goed geventileerde plek worden geplaatst. De optimale temperatuur voor de opslag van zomer- en winterbanden komt niet onder de -5 graden Celsius en niet boven de 30 graden Celsius.

Vaak wordt gedacht dat de beste plaats om ze op te slaan de garage is. Dan zijn de banden altijd binnen handbereik. Het wordt echter een beetje een probleem als onze garage niet groot genoeg is voor alle benodigde apparatuur. Aan het eind van de dag gebruiken we onze auto niet alleen om daar te parkeren, maar ook om bijvoorbeeld tuingereedschap en fietsen in op te bergen. Bovendien hebben garages, vooral vrijstaande, meestal geen verwarming. Als we besluiten daar de zomerbanden op te bergen, kan het zijn dat zeer lage temperaturen onherstelbare schade hebben veroorzaakt. Ook mogen banden niet in contact komen met chemische stoffen. Op een gemiddelde garagevloer ligt daarentegen vaak gemorste olie, vet of andere chemicaliën.

Een andere oplossing voor bandenopslag is om ze in een kelder te bewaren. Maar nogmaals, we moeten het probleem van de beperkte ruimte onder ogen zien. Het valt niet te ontkennen dat kelders vaak erg vochtig zijn en ook al hebben ze de juiste temperatuur, het is moeilijk om voor het juiste type ventilatie te zorgen.

Een aan te raden oplossing die in populariteit toeneemt, is het gebruik van self-storagediensten - een huuropslageenheid.

Er zijn aanbieders van opslagruimtes in verschillende maten. Het is gemakkelijk om de juiste ruimte voor uw behoeften te vinden. Het belangrijkste voordeel van het gebruik van self-storage is de veiligheid die ermee gepaard gaat. Vaak is er 24/7 videobewaking. Ook zijn er vrijwel altijd alarmsystemen en er kan een hangslot op geplaatst worden. Bovendien hebben klanten een persoonlijke toegangscode die garandeert dat er geen onbevoegde toegang tot hun ruimte is.

Daar komt bij dat klanten onbeperkt toegang hebben tot de ruimte. Je hebt er op elk moment van de dag en nacht toegang toe, 7 dagen per week. Mocht het voorkomen dat je onverhoopt de banden moet wisselen vanwege een plotselinge verandering van weersomstandigheden, dan kun je deze op elk moment ophalen.

Hoe sla je banden zonder velgen op?

Waar je de banden ook opslaat, je moet er altijd voor zorgen dat de banden op de juiste manier worden opgeslagen. Hoewel rubber meestal flexibel is, is het belangrijk om te onthouden dat het wordt verhard met verschillende toevoegingen, zoals draad, die vaak vervormd raken. Daarom is het belangrijk om te onthouden dat banden, indien mogelijk, niet op elkaar worden gelegd. Maar als we toch besluiten om ze op deze manier te ordenen, moeten we van tijd tot tijd de onderste band verplaatsen en bovenop leggen om te voorkomen dat hij vervormt.

We mogen banden in geen geval aan een hanger hangen, want dan is het vrijwel zeker dat ze gaan vervormen. Het beste is om ze op een rij te zetten - bijvoorbeeld op een loopvlak of houten planken, in plaats van direct op de vloer - en ze ongeveer een keer per maand te verplaatsen, zodat ze niet altijd op dezelfde plek blijven. Een alternatief is om te investeren in een speciaal bandenrek.

Hoe sla je banden met velgen op?

Het opbergen van banden met velgen is in zekere zin veiliger, omdat het risico op vervorming veel kleiner is. Maar in dit geval is de procedure precies het tegenovergestelde in vergelijking met banden zonder velgen.

Allereerst moeten we ze niet op een rij op een loopvlak leggen, omdat ze door het gewicht van de velg kunnen vervormen. Een veel betere oplossing is om ze aan haken te hangen of een stapel te vormen. Als we dat laatste doen, moeten we eraan denken om de luchtdruk in de banden te verlagen. Dan wordt het gewicht op de randen van de velgen gelegd en wordt de kans geminimaliseerd dat de banden vervormen.

Foto: Bridgestone