Hoe blijven winterbanden in topconditie?

De meeste mensen gebruiken hun winterbanden ongeveer de helft van het jaar, tussen oktober en april. Het is dus belangrijk om te weten hoe ze moeten worden onderhouden, zowel wanneer ze op het voertuig zitten als wanneer ze worden opgeslagen, om er zeker van te zijn dat ze in topconditie blijven.

Hoe blijven winterbanden in topconditie?

Bandenspanning bewaken

Wanneer de temperatuur daalt, zal de bandenspanning dalen. Het handhaven van de juiste spanning in uw winterbanden lijkt misschien iets dat uw winterbanden langer in goede staat houdt, maar het is een van de eenvoudigste en belangrijkste manieren om onnodige slijtage te voorkomen. Rijden met banden met een te lage bandenspanning voorkomt dat ze hun vorm behouden, wat kan leiden tot mogelijke defecten, verhoogde slijtage van het loopvlak, hogere rolweerstand en minder controle in bochten, vooral tijdens slechte rijomstandigheden.

Regelmatig voertuigonderhoud

Een andere gemakkelijke manier om uw winterbanden in uitstekende staat te houden, is ervoor te zorgen dat u regelmatig seizoensonderhoud uitvoert, inclusief bandenwissels, uitlijningen en balanceren. Afhankelijk van de positie waar ze op uw voertuig zijn geïnstalleerd, slijten uw banden anders. Het regelmatig wisselen van plaats, heeft een grote invloed op hoe lang ze meegaan. Ook kan het feit dat ze zijn uitgelijnd en uitgebalanceerd ervoor zorgen dat onnodige schade voorkomen wordt, omdat het gewicht van het voertuig gelijkmatig wordt verdeeld.

Installeer altijd vier identieke winterbanden

We krijgen veel vragen of bepaalde voertuigen maar twee winterbanden nodig hebben in plaats van vier, aangezien voertuigen met vierwielaandrijving, voorwielaandrijving en achterwielaandrijving verschillend presteren afhankelijk van het terrein of de weersomstandigheden.

Als u afwijkende banden gebruikt of twee winterbanden en twee vierseizoenenbanden, zal elk bandontwerp anders reageren. Het installeren van een volledige set winterbanden zal resulteren in minder slijtage van uw banden omdat elke band de omstandigheden veel efficiënter aankan. U zult ook merkbare veiligheidsvoordelen zien. Het is belangrijk dat alle vier de banden dezelfde grip en flexibiliteit hebben, zodat ze in koude, natte, modderige, ijzige en besneeuwde omstandigheden reageren zoals het hoort.

Veiligheid bij koud weer

Vierseizoenenbanden zijn niet ideaal bij temperaturen onder de 7 graden Celsius, ze worden dan namelijk stugger. De rolweerstand wordt verhoogd, de remtijden worden langer en u zult een verschil in grip voelen. Ze slijten ook sneller omdat ze werken in omstandigheden waarvoor ze niet zijn geoptimaliseerd. U zult ook zien dat uw winterbanden hard moeten werken en mogelijk voortijdige slijtage kunnen vertonen.

In elke situatie, ongeacht welk voertuig u bestuurt, is het altijd veiliger om vier dezelfde banden te monteren in plaats van twee.

Uw winterbanden opbergen

Wanneer het eindelijk tijd is om uw winterbanden af ​​te doen en ze te vervangen door uw vierseizoenenbanden of zomerbanden, zijn er een paar eenvoudige manieren om ervoor te zorgen dat ze in topconditie blijven totdat u ze weer gaat gebruiken.

De juiste temperatuur

Zorg er altijd voor dat u uw banden opslaat in een schone, donkere en droge omgeving die niet in direct zonlicht staat. Ze moeten ook uit de buurt van warme gebieden worden gehouden, dus laat ze niet naast verwarmingen of luchtkanalen liggen.

Om te voorkomen dat de speciale rubbersamenstellingen afbreken voordat ze zouden moeten, moet u ze op een plaats bewaren waar ze geen vet of olie aanraken of in andere stoffen zitten. Normaal gesproken is een garage een ideale plek, maar als u uw banden buiten opbergt, bewaar ze dan op een verhoogd platform zodat ze niet in plassen water terechtkomen of in plassen blijven liggen. Wikkel ze waar mogelijk in waterdichte hoezen.

Foto: Bridgestone