Vierseizoenenbanden: net zo goed als winterbanden?

Vierseizoenenbanden hebben een hardere compound dan winterbanden. Dat maakt ze duurzamer en minder gevoelig voor slijtage dan winterbanden. De harde compound vermindert ook het rolgeluid.

Vierseizoenenbanden: net zo goed als winterbanden?

Maar vierseizoenenbanden zijn zachter dan zomerbanden om koudere omstandigheden beter te doorstaan. Op hun beurt offeren ze ook de duurzaamheid van winterbanden op voor een betere grip in de zomer.

Bij lage temperaturen hardt de compound zelfs sneller uit dan winterbanden. Rijden met vierseizoenenbanden betekent dus altijd dat u moet inleveren op het gebied van remmen en weggedrag in extreme rijomstandigheden. Maar ze werken goed bij gemiddelde temperaturen en lichte sneeuw.

In tegenstelling tot autobanden voor alle weersomstandigheden, verdragen winterbanden voor auto's temperaturen van minder dan 7,0° Celsius. Ze blijven soepel, ook bij koudere temperaturen. Aan de andere kant worden ze nog zachter bij temperaturen boven 7,0° Celsius. Ze kunnen en mogen dus niet worden gebruikt in warme omstandigheden. Dan verliezen ze de rijeigenschappen die voor veiligheid zorgen.

Door de zachte dichtheid van de compound hebben winterbanden meer grip op sneeuw en ijs. Hierdoor lijken ze luider dan vierseizoenen- of zomerbanden. En ze slijten sneller, vooral als ze verkeerd worden gebruikt. Maar automobilisten in bergachtige of landelijke gebieden met veel sneeuw en ijs weten dat ze op winterbanden kunnen vertrouwen.

Omdat vierseizoenenbanden het hele jaar door werken, combineren ze het beste van zowel zomer- als winterbanden. Daarom hebben vierseizoenenbanden een langere remweg dan zomerbanden op droge en natte grond. Toch is de remweg korter dan die van een winterband. Bij sneeuw is het andersom: hoewel vierseizoenenbanden goed remmen op sneeuw, zijn ze niet vergelijkbaar met winterbanden.

We weten dus dat winterbanden goed presteren op sneeuw bij het remmen en het weggedrag.

Is het verstandig het hele jaar door winterbanden te gebruiken?

Nee, u mag niet het hele jaar door winterbanden gebruiken. Tenzij u in een regio woont waar het altijd koud is met sneeuw en ijs. Als u winterbanden gebruikt in de warmere maanden, verliest u alle voordelen van winterbanden. Ze zijn te zacht om goed te reageren op snelle manoeuvres op droge of natte grond.

Sommige landen hebben wetten voor winterbanden. Deze regelen het gebruik van winterbanden gedurende een bepaalde tijd van het jaar. Voordat u een keuze maakt tussen vierseizoenen- of winterbanden, moet u controleren of er lokale wetten zijn.

Als uw lokale wetgeving of-of toestaat, kunt u het beste kijken waar u rijdt. Is het een meer landelijk gebied? Of stedelijk? Het verschil tussen de twee zit 'm in het weer: in stedelijke gebieden is het vaak warmer, dus sneeuw en ijs zijn minder waarschijnlijk. Ook is de kans groter dat steden hun wegen sneeuwvrij houden, en zult u minder sneeuw op uw routes zien.

Omdat we toch bezig zijn, het weer maakt ook een verschil. Woont en reist u in een meer bergachtig gebied of ergens mild? Wanneer u te maken krijgt met extreme weersomstandigheden, kiest u voor winterbanden. Als de temperaturen niet onder het vriespunt komen en u alleen door lichte sneeuw rijdt, kunt u vierseizoenenbanden overwegen.

Als alle andere bovenstaande punten duidelijk zijn, komt het erop neer hoeveel u bereid bent te besteden. Met vierseizoenenbanden bespaart u opslag- en bandenwisselkosten - als u deze dingen niet zelf doet. U hoeft ook geen twee sets banden te kopen, maar één. Vierseizoenenbanden zijn duurder dan een enkele set seizoensbanden, maar u hebt er maar één nodig in plaats van twee. Maar houd er rekening mee dat u ze vaker zult moeten vervangen.

Vierseizoenenbanden of winterbanden: de beslissende factoren in één oogopslag

Grip: Vierseizoenenbanden hebben minder grip op sneeuw en ijs dan winterbanden.

Duurzaamheid: door een hardere compound gaan vierseizoenenbanden langer mee dan winterbanden, maar aangezien ze het hele jaar door worden gebruikt, moeten ze vaker worden vervangen.

Rolgeluid: Mede door de hardere compound zijn vierseizoenenbanden niet zo luid als winterbanden.

Temperaturen: Bij lage temperaturen harden vierseizoenenbanden sneller uit dan winterbanden, winterbanden worden zachter bij 7,0° Celsius en hoger.

Weersomstandigheden: Winterbanden zijn beter geschikt voor diepe sneeuw en ijzige omstandigheden, terwijl vierseizoenenbanden lichte sneeuw en zomerse omstandigheden aankunnen.

Remprestaties: Op sneeuw en ijs hebben autobanden voor alle weersomstandigheden een langere remweg dan winterbanden. In zomerse omstandigheden zijn ze echter duidelijk superieur aan winterbanden, die niet het hele jaar door gebruikt mogen worden.

Wetten: Sommige landen hebben winterbanden als verplicht gedefinieerd; anderen hebben ze verplicht gesteld.

Kosten: Door slechts één set banden te hebben, bespaart u opslagkosten en de kosten voor een bandenwissel. Aan de andere kant, omdat u ze het hele jaar door gebruikt, moet u ze vaker vervangen.

Tijd: Met vierseizoenenbanden bespaart u de tijd van een bandenwissel.