Bandenspanning

Het is vaak een ondergeschoven kindje: bandenspanning. Toch is de meeste schade aan banden toe te schrijven aan een onjuiste bandenspanning.

Bandenspanning

Vaak is de juiste bandenspanning te vinden in de handleiding van de auto of op een sticker aan de binnenkant van de tankklep. Vaak is er een waarde voor geringe belasting en een waarde voor belasting onder meer extreme omstandigheden, bijvoorbeeld vakantie.

Controleer de bandenspanning regelmatig

Wanneer je eenmaal de juiste bandenspanning waardes weet, controleer je de bandenspanning. Dit dient te gebeuren bij een koude band. Bij normaal gebruik is het verstandig de bandenspanning om de vier weken te meten. Uiteraard is het ook goed om bij verhoogde belasting of voor een lange rit nog eens te controleren.

Wanneer u merkt dat er grote verschillen in bandenspanning tussen opeenvolgende controlebeurten optreden, kan dat duiden op beschadigingen. Maak gebruik van de diensten van een vakman. Deze kan de banden nakijken en indien nodig repareren.

Te lage bandenspanning

Een te lage bandenspanning zorgt ervoor dat er meer brandstof wordt verbruikt. Ook treedt een verhoogde bandenslijtage op, met name aan de zijkanten van het loopvlak. Een te lage bandenspanning kan ook de bochtenstabiliteit en rechtuitstabiliteit van de auto nadelig beïnvloeden.

Te hoge bandenspanning

Wanneer er sprake is van een te hoge bandenspanning gaat dit vaak ten koste van het rijcomfort. Reden hiervoor is dat de verende werking van de banden deels verloren gaat. Ook wordt de band door te hoge bandenspanning te rond, waardoor het midden van het loopvlak harder slijt en de grip vermindert.

Vergeet het reservewiel niet

Vaak wordt bij het controleren van de bandenspanning het reservewiel (indien aanwezig) te meten. De bandenspanning van het reservewiel moet 0,5 bar hoger liggen dan de voorgeschreven waarde, Dit zorgt ervoor dat het reservewiel bij pech steeds gebruiksklaar is.

Ook belangrijk: ventieldopjes

Zorg er tot slot voor dat de ventieldopjes goed zijn vastgeschroefd. Dit zorgt ervoor dat het ventiel is beschermd tegen stof en vuil, en voorkomt lekken. Wanneer u stuit op een ontbrekend of kapot ventieldopje: vervang deze direct.