Zijn winterbanden verplicht in Duitsland?

Bij winterse weersomstandigheden zijn 'winterbanden' of 'sneeuwbanden' verplicht in Duitsland. Aan deze verplichte winterbandenvereiste wordt alleen geacht te zijn voldaan als op alle wielposities van een voertuig winterbanden zijn gemonteerd.

Zijn winterbanden verplicht in Duitsland?

Bij een personenauto moeten bijvoorbeeld alle vier de wielen zijn voorzien van winterbanden. Dit geldt ook voor Nederlanders en andere buitenlandse bezoekers.

In tegenstelling tot sommige buurlanden is er in Duitsland geen officiële datum of maand voor het installeren en verwijderen van winterbanden. In Oostenrijk is er bijvoorbeeld een vaste periode van 15 november tot 15 maart, waarin winterbanden verplicht zijn voor elk voertuig dat op de openbare weg rijdt.

In Duitsland is de montage van winterbanden afhankelijk van de weersomstandigheden en de wegomstandigheden in de wintermaanden. Dat betekent dat onder omstandigheden van ijzel, sneeuw, modder/slib en vorst, voertuigen moeten zijn uitgerust met winterbanden.

"O bis O"

Een lokale vuistregel voor winterbanden is "O bis O (oktober bis Ostern)". Dit geeft aan dat oktober tot Pasen de tijd is voor winterbanden. Dit gezegde heeft echter geen juridische waarde en is slechts een ruwe richtlijn. Een andere richtlijn kan zijn dat wanneer de temperatuur onder de 7°C komt, het tijd is om winterbanden te monteren. Omdat het wegdek 's nachts en in de vroege ochtend glad kan worden.

Het gemiddelde aantal ongevallen is in de wintermaanden veel hoger dan in de zomer, en de belangrijkste boosdoener voor deze ongevallen zijn goedkope M+S-banden. M+S-banden bleven onder kritiek van experts in Duitsland en uiteindelijk werd hun definitieve datum als winterbanden bepaald. Daarom zijn M+S-banden voor alle weersomstandigheden geldige winterbanden tot 30 september 2024, als ze vóór 31 december 2017 zijn geproduceerd.

Profieldiepte

Verplichte profieldiepte voor winterbanden is minimaal 1,6 mm maar de aanbevolen profieldiepte is minimaal 4 mm. De aanbevolen vervangingsperiode voor winterbanden is 6 jaar, zelfs als ze nog voldoende profieldiepte op het loopvlak hebben. Wanneer het rubber harder wordt, verliest het grip bij lage temperaturen.

De winterbandenplicht in Duitsland geldt ook voor buitenlandse bezoekers met voertuigen met een buitenlands kenteken.

Laat je niet verrassen en voorkom een boete. Kijk op Bandenspotter.nl voor uw winterbanden!