Zijn winterbanden beter dan vierseizoenenbanden?

Elk jaar als de sneeuw begint te vallen steekt deze vraag weer de kop op: moet u winterbanden op uw auto plaatsen, of zijn vierseizoenenbanden ook goed genoeg?

Zijn winterbanden beter dan vierseizoenenbanden?

Vierseizoenenbanden

Veel voertuigen zijn bij het verlaten van de fabriek uitgerust met vierseizoenenbanden. Omdat ze zijn gebouwd om een relatief stille rit, een goede levensduur van het loopvlak en het hele jaar door prestaties te bieden, is het geen wonder dat ze zo populair zijn. Vierseizoenenbanden bieden veelzijdige prestaties en zijn ontworpen om te presteren in verschillende omstandigheden, waaronder natte wegen en licht rijden in de winter. Vierseizoenenbanden zijn ontworpen om de voordelen van zomer- en winterbanden te combineren.

Om goede prestaties te leveren in verschillende rijomstandigheden, moeten vierseizoenenbanden onvermijdelijk een aantal maximale zomer- en winterprestaties in gevaar brengen. Dat betekent dat vierseizoenenbanden niet dezelfde hoeveelheid extreme grip en scherp rijgedrag bieden van een zomerband. Ook is een vierseizoenenband niet ontworpen om extreme winterse omstandigheden aan te kunnen, zoals rijden door de sneeuw of op ijs.

Vierseizoenenbanden bieden het hele jaar door geweldige prestaties voor bestuurders die in gematigde klimaten leven en in de wintermaanden niet vaak te maken hebben met extreme kou, ijs en sneeuw.

Winterbanden

Als het gaat om rijden in winterweer, is het hebben van de juiste band van belang. Van zware sneeuwval tot ijzel, winterse wegen zijn uiterst onvoorspelbaar. Deze omstandigheden dagen banden uit om tractie te bieden als geen ander seizoen van het jaar. De combinatie van koude temperaturen, ijs en sneeuw kan het best worden opgevangen door winterbanden, die speciaal zijn ontworpen om te presteren in winterse omstandigheden.

Er zijn specifieke kenmerken van winterbanden die ze uniek maken: loopvlakrubber, profieldiepte en patronen, en bijtende randen.

Loopvlakrubber

Bij extreem koude temperaturen verstijft het loopvlakrubber van een vierseizoenen- of zomerband en wordt het minder goed in staat om voldoende tractie te bieden. Om dit tegen te gaan, zijn loopvlakrubbersamenstellingen van winterbanden ontworpen om flexibel te blijven, waardoor de band beter grip op de weg heeft.

Profieldiepte en profielen

Een uniek kenmerk van winterbanden is de diepere profieldiepte en unieke profielpatronen. Een diepere profieldiepte vermindert de sneeuwophoping en zorgt voor een betere tractie op de sneeuw. De loopvlakpatronen van winterbanden zijn ontworpen om sneeuw en smeltende sneeuw te kanaliseren en water af te voeren.

Bijtende randen

Winterbanden hebben ook een groter aantal bijtende randen en hoge lamellendichtheden, of met andere woorden, duizenden kleine spleten in het loopvlak die voor tractie op ijs zorgen.

Winterbanden of vierseizoenenbanden?

De oplossing voor de winterbanden of vierseizoenenbanden vraag hangt af van waar u woont en de omstandigheden waarin u rijdt.

Als u maar een paar sneeuwvlagen per jaar ziet en gladde, ijzige wegen meer een toevalstreffer zijn dan een jaarlijkse beproeving, zijn vierseizoenenbanden waarschijnlijk de juiste keuze. Maar als u weet dat er een periode is waarin ijzige wegen altijd een probleem zijn, is het monteren van winterbanden geen overdreven voorzorgsmaatregel - het is een essentiële veiligheidsmaatregel die uw leven kan redden.

Monteer bij het monteren van winterbanden voor het seizoen altijd een volledige set. Alleen al het vervangen van de voorbanden vergroot de kans dat de achterbanden gaan slippen. Ook kan het plaatsen van winterbanden op de achterwielen ertoe leiden dat de voorbanden grip verliezen en het onmogelijk maken om uw voertuig te besturen.

En vergeet niet om die vierseizoenenbanden of zomerbanden opnieuw te monteren wanneer de lente begint. Hoewel winterbanden onmiskenbaar superieur zijn in extreme winterse omstandigheden, slijten ze sneller op warm, droog wegdek.

Bron: Bridgestone