Zijn Chinese banden slecht?

Enkele jaren geleden was het enige alternatief voor dure banden van bekende fabrikanten het kopen van gebruikte of banden voorzien van een nieuw loopvlak.

Zijn Chinese banden slecht?

Vandaag wordt de bandenmarkt bestormd door betaalbare banden van Aziatische merken. Maar zijn deze ‘Chinese’ banden de juiste keuze voor chauffeurs die een betaalbare band zoeken met een goede prijs-prestatie verhouding?

Chinese banden

Wanneer we het hebben over ‘Chinese banden’, worden vaak Aziatische banden bedoeld die worden aangeboden door minder bekende fabrikanten. Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen banden die in China worden geproduceerd door multinationals en banden van inheemse Chinese fabrikanten.

Vanwege de lage productiekosten heeft de meerderheid van westerse fabrikanten een fabriek in China. Banden die worden geproduceerd door een Europese of Amerikaanse bandenmaker verschillen niet van de banden die door hetzelfde bedrijf worden geproduceerd in een ander land, bijvoorbeeld in Europa.

Verschillen tussen merkbanden die in China worden geproduceerd en Chinese merken

Er komen elk jaar meer banden uit China. De kwaliteit van de banden die door Chinese merken worden aangeboden wordt steeds beter. Natuurlijk kunnen ze de vergelijking met veel duurdere, nieuwe modellen van de beste bandenmerken niet aan, maar ze zijn een goed alternatief voor chauffeurs die op zoek zijn naar betaalbare banden.

Het klopt dat banden van Chinese fabrikanten vaak worden geproduceerd met minder geavanceerde technologieën en rubbersamenstellingen van minder kwaliteit. Het is dan ook niet vreemd dat ze minder presteren.

Het is echter zo dat elke band die wordt aangeboden in de Europese Unie testen ondergaat op het gebied van sterkte en prestaties. Westerse – duurdere – banden zijn beter, maar er zijn ook goede Chinese banden.

Maakt de plaats waar banden worden geproduceerd verschil?

De grootste bandenmerken hebben overal ter wereld fabrieken. De banden die in al deze fabrieken worden geproduceerd, moeten voldoen aan dezelfde hoge eisen van prestaties en vakmanschap.

De fabrieken in Azië zijn exacte kopieën van Europese of Amerikaanse fabrieken. Dezelfde technologieën en machines worden gebruikt.

Chinese bandentests

Het voldoen aan kwaliteitseisen in erg belangrijk. Grote bedrijven passen omvangrijke kwaliteitscontrolesystemen toe, die strikt worden nageleefd op alle productielocaties. Bekende bandenmerken kunnen het zich niet veroorloven producten van matige kwaliteit op de markt te brengen.

Waarom worden Chinese banden gekocht?

De keuze voor Chinese banden wordt meestal bepaald door economische overwegingen. Veel chauffeurs zien ze als goedkopere bandenvervangingen van bekende fabrikanten.

Chinese banden worden geïmporteerd in Europa omdat er vraag is naar dergelijke goedkope producten. De banden van vooraanstaande merken verslaan de Chinese merken in elke test. Daarom zouden ze moeten worden behandeld als budgetklasse producten; banden die een compromis zijn tussen een lage prijs en geboden prestaties en kwaliteit.

Voor- en nadelen van Chinese banden

Chinese zomerbanden zijn met name erg populair in Europa. Veel chauffeurs verwachten minder van zomerbanden omdat ze denken dat er in de zomer minder gelegenheden zijn om in extreme omstandigheden te rijden.

Wat zijn de voor- en nadelen van goedkope Chinese banden:

Voordelen: de lage prijs, relatief hoge duurzaamheid.

Nadelen: slechte prestaties voor wat betreft remmen (vooral op nat wegdek), lage weerstand tegen aquaplaning.

Voor wie zijn Chinese banden geschikt?

Chinese banden zijn een redelijke keuze voor eenieder die: de auto af en toe gebruikt en die korte afstanden aflegt, veelal in de stad.

(Een voorbeeld van een Chinees autobandenmerk is Landsail.)

© Bandenspotter / Foto: Goodyear