Mag ik verschillende banden monteren op mijn auto?

Het wordt afgeraden om verschillende bandenmerken en loopvlakpatronen op een auto te monteren. Er zijn uitzonderingen, maar over het algemeen raden fabrikanten het combineren van verschillende banden af.

Mag ik verschillende banden monteren op mijn auto?

Om redenen die te maken hebben met veiligheid en prestaties, wordt aangeraden om dezelfde banden op een auto te monteren. Dan gaat het om hetzelfde merk, dezelfde maat, hetzelfde loopvlakpatroon, maximale belasting en snelheidsclassificatie op zowel de voor- als achterbanden.

Banden moeten minimaal voldoen aan wat de autofabrikant voorschrijft voor wat betreft de maat, belasting en snelheidsclassificatie.

Het besturen van een auto met een combinatie van bandenmaten, belastingen of snelheidsclassificaties kan leiden tot een gevaar voor uzelf en andere weggebruikers. Het is verstandig de specificaties van de autofabrikant op te volgen of een gekwalificeerde bandenspecialist te raadplegen.

De voordelen van bandenrotatie

Het roteren van banden is een bewezen strategie om het meeste uit de banden te halen. De autofabrikant heeft aangepaste begeleiding voor het optimale rotatiepatroon en de frequentie. Het rotatiepatroon hangt af van welke banden u heeft. Als er geen speciale overwegingen zijn, raden we aan om de wielen regelmatig per as tussen de voor- en achterkant te wisselen.

Een goede gelegenheid om de positie van banden te wisselen is wanneer wordt gewisseld van zomer- naar winterbanden. Ook kan worden gekozen voor een interval qua afstand: bijvoorbeeld elke 5.000 of 10.0000 km.

Mocht u aanwijzingen zien van ongelijkmatige bandenslijtage, dan zou het verstandig kunnen zijn om banden vaker te wisselen van positie. Ook kan het in dat geval raadzaam zijn een bandenspecialist te vragen of er wellicht sprake is van verkeerde uitlijning of een andere mechanisch probleem.

Mocht u een reserveband hebben, dan zou die band ook moeten worden gebruikt in de positiewissel van de banden. Vergeet echter niet eerst de bandenspanning te controleren en aan te passen.

Over bandenspanning gesproken, pas ook de bandenspanning aan in overeenstemming met de aanbevelingen van de autofabrikant voor de nieuwe positie, aangezien de bandenspanning voor de voor- en achterbanden kan verschillen.

Het roteren van banden kan ook van invloed zijn op het bandenspanningscontrolesysteem (TPMS), wanneer u auto daarmee is uitgerust. Kijk in de voertuigdocumentatie om de correcte aanpassingen door te voeren.

Kunnen verschillende bandenmerken en loopvlakpatronen worden gecombineerd?

Geadviseerd wordt om dezelfde vier banden op uw voertuig te monteren. Wanneer combineren echter door omstandigheden niet te vermijden is, bijvoorbeeld doordat de banden niet beschikbaar zijn of dat er geen budget is, zouden verschillende bandenmerken en loopvlakpatronen gemonteerd kunnen worden, maar alleen wanneer op elke as twee banden van hetzelfde merk en met hetzelfde loopvlakpatroon worden gemonteerd.

Dat betekent dat de vooras twee identieke banden heeft, evenals de achteras.

Ook kan in dergelijke gevallen worden gekozen om banden met verschillende belastingen en snelheidsclassificaties te combineren wanneer de belastingindex en de snelheid hoger zijn dan de aanbevolen waarden. Monteer in dat geval de banden met de hogere indexen op de achteras.

Het combineren van banden met verschillende profieldieptes

Wanneer u slechts twee banden vervangt, zullen de nieuwe banden waarschijnlijk een dieper profiel hebben dat oude banden.

Het combineren van verschillende profieldieptes is over het algemeen toegestaan. Wel wordt aangeraden de nieuw banden op de achteras te monteren. Dit zorgt ervoor dat de achteras meer grip heeft en het risico op overstuur of het verlies van stabiliteit op gladde oppervlakken geminimaliseerd wordt.

Er zijn echter uitzonderingen, zo adviseren bepaalde automerken om nieuwe banden op de vooras te monteren, bijvoorbeeld wanneer de auto voorwielaangedreven is. Kijk hiervoor in uw voertuigdocumentatie.

© Bandenspotter / Bron / foto: Continental