Hebben banden invloed op het brandstofverbruik?

Heeft u nieuwe banden laten monteren en merkt u dat het brandstofverbruik is veranderd? Dat is zeer goed mogelijk, aangezien de juiste banden voor uw auto een van de factoren zijn die van invloed kunnen zijn op het verbruik. Lees wat u kunt doen om zuiniger en milieuvriendelijker te rijden.

Hebben banden invloed op het brandstofverbruik?

Brandstofverbruik en rolweerstand

Wanneer u banden wilt kiezen die niet bijdragen aan een hoger verbruik maar energie-efficiënt zijn, controleer dan eerst het bandenlabel. Dit label toont de rolweerstand, de grip op nat wegdek en de geluidsemissie.
Banden met de minste rolweerstand en dus de hoogste energie-efficiëntie hebben klasse A op het label staan.

Wat is rolweerstand?

Rolweerstand is een geoptimaliseerde verhouding tussen de energietoevoer naar de beweging en de externe factoren die deze vertragen. De rolweerstand wordt beïnvloed door aerodynamische weerstand, gewicht, structuur en vorm van het loopvlak, microslip en bandenspanning.

Wat zorgt nog meer voor een lager verbruik?

Het gewicht van een band heeft ontegenzeggelijk invloed op het brandstofverbruik. Hoe lichter de band, des te minder rolweerstand en hoe minder energie nodig is om de wielen te laten bewegen.
Ook de contructie van de band heeft invloed op het verbruik; zo hadden diagonaalbanden vroeger een 20 procent hogere rolweerstand in vergelijking met radiaalbanden.
Ook de vorm van het loopvlak van een band heeft invloed op het verbruik. De opstelling van de blokken en andere elementen van het bandoppervlak heeft invloed op de vervorming of buiging tijdens het rijden, wat zich direct vertaalt in een lagere of hogere rolweerstand.

Hoe verlaag ik het brandstofverbruik?

Veel fabrikanten hebben zuinige banden in het programma. Deze banden worden gekenmerkt door een lagere rolweerstand, waardoor het brandstofveruik op de lange termijn vermindert. Voor u de aanschaf van een dergelijke band overweegt, dient u te controleren of ze passen op uw auto en bij uw rijstijl en wensen.

Bandenmaat en verbruik

De maat van belang heeft ook invloed op de rolweerstand. Als de bestuurder besluit om de maat van de band te veranderen bij het wisselen van de set seizoensbanden, kan dit een impact hebben op het verschil in brandstofkosten.

Laagprofielbanden hebben hun voor- en nadelen, maar ze maken de band zeker stijver en hebben dus een lagere rolweerstand.

Gezien de brede banden is het de moeite waard om te weten dat het verminderen van de afmetingen met slechts 1 cm de aerodynamische weerstand met ongeveer 1,5% zal verminderen.

Het is gebruikelijk voor bestuurders om de breedte van de velg om esthetische redenen te veranderen, en het veranderen van de maat (uiteraard binnen de toegestane afmetingen voor een bepaald automodel) kan de stijfheid van de banden beïnvloeden.

Slijtage en verbruik

Een band slijt door het gebruik, wat een directe invloed heeft op het behoud van optimale bandenparameters tijdens het rijden. Hoe kleiner het loopvlak en hoe ondieper het loopvlak, hoe lager de rolweerstand, maar ook hoe slechter de grip op nat wegdek. Zo'n versleten product beschermt niet meer tegen slippen en zorgt niet voor korte remafstanden, dus het is belangrijk om op tijd banden te wisselen. Aanzienlijke slijtage van het loopvlak kan ook leiden tot een vermindering van het gewicht en een toename van de stijfheid van de band.

Bandenspanning en verbruik

Een te lage bandenspanning betekent dat banden zullen vervormen, wat leidt tot een hogere rolweerstand. Wanneer een band 0,3 bar te weinig bandenspanning heeft, kan dit een 6 procent hogere rolweerstand opleveren. Een verlaging van 1 bar resulteert zelfs in 30 procent meer rolweerstand, en vanzelfsprekend een hoger brandstofverbruik.

Controleer dus regelmatig de bandenspanning. Hou in het geval van reizen met het gezin of tijdens de transport van een lading dat de bandenspanning dienovereenkomstig moet worden aangepast.

Welk rijgedrag leidt tot een lager verbruik?

Met een paar eenvoudige technieken kunnen chauffeurs het brandfstofverbruik aanzienlijk beïnvloeden, u hoeft alleen maar nieuwe goede gewoonten te ontwikkelen tijdens het rijden. Hieronder enige basismethoden:
- afremmen op de motor
- het vermijden van dynamisch remmen en accelereren
- rijden in de hoogst mogelijke versnelling,
- hou in de gaten wat er op de weg voor u en in de omgeving gebeurt, zodat u tijdig kunt anticiperen

© Bandenspotter