Hoe werken runflat-banden?

Runflat-banden zijn voor het eerst verschenen in het midden van de jaren tachtig, maar zijn tegenwoordig populairder dan ooit. Nu sommige autofabrikanten ze standaard op nieuwe voertuigen monteren, neemt de vraag naar runflat-banden toe. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen en hoe beïnvloedt het gebruik van runflat-banden het rijden?

Hoe werken runflat-banden?

Runflat-banden zijn banden waarop u na een lekke band kunt blijven rijden, zodat u de tijd kunt nemen om naar een garage te gaan of een veilige, vlakke plek kunt vinden om uw band te verwisselen.

U kunt er echter niet onbeperkt op rijden. Bekijk de specificaties van de fabrikant om erachter te komen hoe snel en hoe ver u kunt rijden op uw runflat-banden. Veel runflat-banden zorgen ervoor dat u kunt blijven rijden, zelfs na een verlies van enige of alle bandenspanning tot 80 km bij een maximale snelheid tot 80 km/u.

Hoe werken runflat-banden?

Wat runflat-banden betreft, zijn er twee mogelijke systemen: het zelfdragende systeem en het steunringsysteem.

Zelfdragende runflat-banden

Bij de meeste zelfdragende runflat-bandsystemen heeft de band een versterkte zijwandconstructie die het voertuig blijft ondersteunen in geval van verlies van bandenspanning. Deze constructie maakt een continue werking mogelijk na verlies van luchtdruk tot de door de fabrikant gespecificeerde snelheid en afstand.

Runflat-banden met het steunringsysteem

Runflat-bandsystemen met steunringen maken daarentegen gebruik van een ring van hard rubber of een andere structuur die het gewicht van het voertuig kan dragen bij spanningsverlies.

Omdat ze blijven presteren, ook al zijn ze 'leeg', mogen alle runflat-banden, ongeacht het specifieke systeemtype, alleen worden gebruikt op een voertuig dat is uitgerust met een bandenspanningscontrolesysteem (TPMS). Dit systeem waarschuwt u zodra een van uw banden druk verliest. Zonder dit zou u misschien niet weten dat u op een te lage bandenspanning reed.

Voordelen van runflat-banden

Een groot voordeel van runflat-banden is dat u uw band niet hoeft te verwisselen in gevaarlijke of oncomfortabele omstandigheden. Bij conventionele banden moet u ter plaatse een lekke band vervangen of uw auto laten slepen.

In een lekke situatie zijn runflats stabieler dan conventionele banden. Omdat ze zijn gemaakt om uw voertuig te ondersteunen, zelfs als ze geen lucht bevatten, helpen runflat-banden u om een betere controle te behouden in een situatie van volledig luchtverlies dan conventionele banden.

© Bandenspotter / Bron / foto: Bridgestone