Is een juiste bandenspanning belangrijk?

Het rubber waar uw auto op rijdt is erg belangrijk voor wat betreft rijgedrag, veiligheid en comfort. Daarom verdienen uw banden uw volledige aandacht. Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de banden van uw auto de juiste bandenspanning hebben.

Is een juiste bandenspanning belangrijk?

Hoeveel bandenspanning de banden van uw auto moeten hebben is vaak te vinden op de deurstijl van de bestuurder of in uw gebruikershandleiding. Om de bandenspanning in de gaten te houden, kunt u kleine, goedkope luchtdrukmeters kopen bij vrijwel elke auto-onderdelenwinkel en bij veel benzinestations. Maar wat zijn eigenlijk de nadelen van een onjuiste bandenspanning?

Te hard opgepompte banden

Als een band te hard is opgepompt, wordt deze stijf en wordt het contactoppervlak (het rubber dat in contact komt met de weg) sterk verminderd. Hierdoor heeft u minder controle over uw auto en loopt de band meer risico op schade wanneer deze in contact komt met kuilen of puin op de weg. Een band die te hard is opgepompt, loopt ook meer risico op een explosieve lekke band door de te hoge luchtdruk. Als uw band springt, kan dit enorme problemen veroorzaken die mogelijk tot een ongeval kunnen leiden.

Te zacht opgepompte banden

Een te lage bandenspanning kan tal van problemen veroorzaken voor een voertuig. De eerste is dat de band zijn vorm verliest en dat er meer rubber op de rijbaan komt, wat de levensduur van een band met maar liefst 25 procent kan verkorten. Andere belangrijke problemen met een te lage bandenspanning zijn een vermindering van het brandstofverbruik met 5 procent of meer vanwege het extra motorvermogen dat nodig is om het te zacht opgepompte rubber te laten draaien. Ten slotte krijgt u te maken met een gebrek aan voertuigbeheersing. Een band met de juiste bandenspanning zorgt voor nauwkeurig bochtenwerk en rijgedrag; banden met een te lage bandenspanning zorgen voor een hobbelige, oncomfortabele rit.

Een juiste bandenspanning betekent dat u de best mogelijke controle over uw voertuig heeft en een lager brandstofverbruik krijgt. Om er zeker van te zijn dat de banden van uw auto goed zijn opgepompt, moet u weten wat de aanbevolen bandenspanning is en vervolgens een luchtdrukmeter van goede kwaliteit gebruiken om deze van tijd tot tijd te meten. Als u merkt dat uw bandenspanning laag is, hebben veel tankstations installaties waarmee u snel lucht in de banden kunt pompen, maar vul ze niet te vol.

Twijfelt u over uw bandenspanning? Controleer deze vandaag nog!

© Bandenspotter / Foto: Goodyear