Waarom slijten mijn banden ongelijkmatig?

Banden zijn onderhevig aan allerlei soorten spanningen - of ze nu voornamelijk op de weg of naast de weg worden gebruikt. Maar wat kan overmatige of ongelijkmatige bandenslijtage veroorzaken? Is het voornamelijk een gebrek aan onderhoud, of zijn het externe problemen?

Waarom slijten mijn banden ongelijkmatig?

De belangrijkste tekenen van overmatige of ongelijkmatige bandenslijtage zijn:

 - Naar één kant trekken van de auto

- Zichtbare bandenslijtage

- Trilling in het stuur

Wat kan ongelijke bandenslijtage veroorzaken?

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken van ongelijkmatige bandenslijtage. De belangrijkste vier worden hieronder beschreven:

1. Verkeerd opgepompte banden

Als uw banden te veel of te weinig opgepompt zijn, kan dit leiden tot ongelijkmatige slijtage. Dit komt omdat een onjuiste bandenspanning kan leiden tot meer slijtage tussen het wegdek en het loopvlak van de band, waardoor delen van de banden sneller slijten. Wanneer een band te hard is opgepompt, zullen de banden in het midden meer slijtage vertonen, terwijl te lage bandenspanning meestal resulteert in meer slijtage aan de buitenkant van de band.

De bandenspanningsinformatie die door uw fabrikant wordt aanbevolen, moet altijd worden gevolgd, omdat deze is ontworpen om een ​​veilige en comfortabele rit te bieden.

2. Versleten ophangingscomponenten

Als een wiel bij normaal rijden te veel naar beide kanten helt, wordt één kant van de band zwaarder belast, wat kan leiden tot ongelijkmatige slijtage. Dit kan te wijten zijn aan verzwakte veren, versleten kogelgewrichten of problemen met andere componenten van de ophanging.

3. Verkeerd uitgelijnde wielen

Uw wielen moeten correct worden uitgelijnd volgens de richtlijnen van de fabrikant. Verkeerd uitgelijnde wielen zijn een veelvoorkomende oorzaak van ongelijkmatige slijtage en verkorten tevens de levensduur van de banden en verminderen het brandstofverbruik.

4. Rijstijl

Een individuele rijstijl kan ook ongelijkmatige bandenslijtage veroorzaken. Als u tijdens het rijden een stoeprand raakt, kan de uitlijning verstoord worden, waardoor ongelijkmatige slijtage ontstaat. Ook kunnen scherpe bochten en snelle bochten soms leiden tot ongelijkmatige slijtage. Als u door een kuil rijdt, kan dit ook uw uitlijning en dus uw bandenslijtage beïnvloeden.

Wat kan overmatige bandenslijtage veroorzaken?

Als u het gevoel heeft dat uw banden sneller verslijten dan normaal, of als het duidelijk is dat ze in een zeer alarmerend tempo slijten, moet u ze zo snel mogelijk laten nakijken. Deze overmatige slijtage kan te wijten zijn aan: onjuiste wieluitlijning, defecte ophanging, een versleten stuursysteem of een probleem met het remsysteem.

Als uw wieluitlijning niet goed is, betekent dit dat uw wielen niet precies in de richting wijzen waarin ze horen te wijzen. Dit kan er na verloop van tijd voor zorgen dat de band bij het draaien enigszins zijwaarts beweegt. Dit kan op den duur leiden tot overmatige slijtage van één of mogelijk twee banden. Dit gaat soms gepaard met een stuurtrekkracht bij hogere snelheden.

Als uw vering een versleten, defect of los onderdeel bevat, zoals een verouderde bus of een lekkende schokdemper, kan dit leiden tot overmatige bandenslijtage van een bepaalde band. Dit kan op zijn beurt extra wrijving veroorzaken die de levensduur van de band kan verkorten of schade aan het loopvlak kan veroorzaken.

Problemen met het stuursysteem (losse of versleten onderdelen) kunnen betekenen dat wielen kunnen gaan schuiven en trillen, wat resulteert in overmatige slijtage.

Als uw remsysteem last heeft van overmatige weerstand of als er een vastgelopen onderdeel in zit, kan dit ook leiden tot overmatige slijtage. Het brandstofverbruik kan er ook onder lijden.

Hoe ongelijke bandenslijtage tegen te gaan?

- Controleer en corrigeer uw bandenspanning minstens één keer per maand - regelmatiger als u veel rijdt.

- Controleer en corrigeer uw bandenspanning, inclusief de reserveband, voordat u aan een langere reis dan normaal begint.

- Onderzoek regelmatig het slijtagepatroon van uw banden om te zien of bepaalde banden/gebieden op de band meer slijtage vertonen dan u zou verwachten.

Ga veilig op weg met nieuwe banden via Bandenspotter.

© Bandenspotter / Foto: Goodyear