Waarom zijn banden zwart?

Auto's zijn leverbaar in vele kleuren. Maar waarom zijn autobanden altijd zwart? De waarheid is dat ze niet altijd zwart waren. Toen in 1895 de eerste rubberen autobanden werden uitgevonden, waren ze wit. De natuurlijke kleur van rubber is namelijk wit.

Waarom zijn banden zwart?

Feit blijft dat tegenwoordig elke kleur aan rubberen of kunststof producten kan worden toegevoegd. Waarom zijn er dan geen kleurenbanden voor auto’s? Die zijn er wel. Je kunt wel gekleurde banden kopen, maar die zijn niet geschikt voor dagelijks gebruik.

Er zijn goede redenen voor het feit dat autobanden normaal gesproken zwart zijn.

De belangrijkste reden voor de zwarte kleur van autobanden is de chemische verbinding. Het gaat om een stabiliserende chemische stof die wordt gemengd met andere polymeren om het loopvlak van de band te produceren. Het verlengt de levensduur van de banden aanzienlijk en beschermt ze tegen de corrosieve effecten van ozon. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het zwart ook UV-stralen absorbeert die uiteindelijk in warmte veranderen en banden kunnen beschadigen.

Het loopvlak en de gordelgebieden van een band worden heet tijdens het rijden. Het zwart absorbeert die warmte snel en geeft het terug aan de weg, waardoor die gebieden worden beschermd. Als gevolg hiervan bieden zwarte banden een betrouwbaardere rit omdat dit element ze sterker en duurzamer maakt dan gekleurde banden.

Zwarte kleur absorbeert warmte goed

Er is nog een goede reden waarom autobanden zwart zijn. De kleur zwart zorgt voor een goede absorptie van warmte en zonlicht. Het houdt de slijtage aanzienlijk lager dan banden van andere kleuren. De zwarte banden hebben minimale schade en een langere levensduur, waardoor ze een meer praktische optie zijn voor de auto's. Omdat zwarte banden de neiging hebben om zeer langzaam te slijten, zal de auto beschikken over een betere wegligging, nauwkeurige remmen, superieure acceleratie en een uitstekend rijcomfort.

Zwarte banden mogen dan misschien saaier zijn dan gekleurde banden, maar ze zijn gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Het is mogelijk om witte banden te maken, maar die hebben een korte levensduur en worden vrij snel vuil. Ook zullen ze na verloop van tijd donkerder worden wanneer ze worden blootgesteld aan een omgeving die een matige tot hoge hoeveelheid zwavel in de lucht bevat. Je ziet misschien witte banden in sommige luxe, klassieke modellen, maar zwart als de standaard bandenkleur is praktischer.

Dus waarom zijn autobanden zwart? Zwarte banden verbeteren vanwege hun eigenschappen de prestaties en functionaliteit van de auto.

© Bandenspotter / Foto: Goodyear