Is rijden met winterbanden in de zomer verstandig?

Het korte antwoord is: nee. Als u overweegt om het hele jaar door op uw winterbanden te rijden, zijn hier enkele redenen om daar nog eens goed over na te denken.

Is rijden met winterbanden in de zomer verstandig?

Winterbanden slijten sneller bij warmere temperaturen

Winterbanden zijn gemaakt met een speciale rubbersamenstelling die zorgt voor maximale grip in besneeuwde en ijzige omstandigheden door soepel te blijven bij koudere temperaturen. Winterbanden hebben moeite met warmte. Ze zijn namelijk bedoeld om te worden gebruikt bij temperaturen van 7° Celsius of lager. Winterbanden die op heet wegdek rijden, slijten veel sneller.

Verschillen tussen vierseizoenenbanden en winterbanden

Winterbanden zijn ontworpen voor tractie, niet voor een lange levensduur, terwijl vierseizoenenbanden zijn ontworpen voor een lagere rolweerstand en een langere levensduur van het loopvlak. Deze banden zijn gemaakt met een rubbersamenstelling die is ontworpen voor een breed scala aan temperaturen en wegomstandigheden.

Als u in de zomer met winterbanden rijdt, kunnen ze sneller slijten. Dat komt omdat de rubbersamenstelling in winterbanden is ontworpen voor koudere omstandigheden, niet voor warmere temperaturen.

Het kost geld, u bespaart geen geld

Als u heeft geïnvesteerd in de extra veiligheid van winterbanden, kunt u ze op het juiste moment vervangen door een set vierseizoenenbanden of zomerbanden om de levensduur van de winterbanden te verlengen, waardoor u geld bespaart.

In vergelijking met vierseizoenenbanden hebben winterbanden vaak een hogere rolweerstand, wat u aan de benzinepomp kunt merken.

Invloed op grip en rijgedrag

De zachtere rubbersamenstelling in winterbanden levert niet zo'n scherp rijgedrag op als een vierseizoenenband. Het nemen van bochten, acceleratie en remmen kunnen worden nadelig worden beïnvloed op warme, zomerse wegen en bij hogere temperaturen.

Als het op grip aankomt, kan een gebrek aan profieldiepte een groter veiligheidsrisico vormen in de winter. Als u in de zomer toch winterbanden gebruikt, kunt u verwachten dat die banden de volgende winter minder profiel hebben. Dat betekent dat uw banden ook geen sneeuw, smeltende sneeuw of water afvoeren.

Er zijn veel banden die zijn ontworpen voor specifieke seizoenen en rijomstandigheden. Door de juiste optie te kiezen, kunt u geld besparen en gemoedsrust bieden met extra veiligheid. Kijk op Bandenspotter.nl en kies de juiste zomerband, vierseizoenenband of winterband.

© Bandenspotter