Vakantie? Check vooraf je banden!

Velen hebben er het hele jaar op gewacht, maar eindelijk is het dan zover: vakantie! Om er zeker van te zijn dat iedereen zowel plezier heeft als veilig op weg is, hebben we een checklist voor je banden.

Vakantie? Check vooraf je banden!

Het in goede conditie en op de juiste spanning houden van je banden is erg belangrijk, met name op verre reizen.

De banden zijn je eerste laag bescherming tegen potentieel gevaarlijke wegsituaties. Hou ze daarom in topconditie. Besteed ook aandacht aan de banden van je caravan, camper of aanhangwagen, vooral als ze al een tijd niet gebruikt zijn.

1. Controleer de profieldiepte

Banden met voldoende profieldiepte zijn veiliger, vooral in natte omstandigheden. Gebruik voor het meten van de diepte een profieldieptemeter, of kijk naar de indicatoren binnen het profiel. Wettelijk moet de profieldiepte minimaal 1,6 mm zijn. Is er geen ruimte meer tussen de indicator en de buitenkant van de band, wordt het tijd de band te vervangen, vooral voor een lange reis.

Onvoldoende profieldiepte heeft negatieve invloed op de remafstand in natte omstandigheden. Ook wordt het risico van aquaplaning groter.

2. Controleer de bandenspanning

Je banden zijn net zo belangrijk voor je veiligheid op de weg als zuurstoftanks zijn voor duikers. Je zou niet gaan duiken zonder de luchtdruk te testen. Hetzelfde gaat op voor je banden.

Controleer de bandenspanning wanneer je banden koud zijn. Houd er rekening mee dat de juiste bandenspanning anders is wanneer de auto volledig beladen is.

Banden met te weinig spanning hebben invloed op het remvermogen en de bestuurbaarheid. Ook verbruiken ze meer brandstof en slijten ze sneller.

De juiste informatie over bandenspanning voor jouw auto vind je in de handleiding, de deurstijl of brandstofklep.

3. Controleer op schade of slijtage

Allerlei soorten beschadigingen kunnen eenvoudig erger worden tijdens een lange reis. Wanneer je twijfelt, vraag dan advies van een specialist.

Versleten of beschadigde banden kunnen kapot gaan tijdens het rijden, waardoor de kans bestaat dat je de controle over je voertuig verliest.

4. Nieuwe banden kopen

Twijfel je na bovenstaande punten of je banden nog veilig genoeg zijn voor de vakantie? Ga dan op zeker en monteer nieuwe banden. Goede zomerbanden vind je simpel en snel met de autobanden prijsvergelijker.

Bron / foto: Bridgestone