Opslaan autobanden

Veel automobilisten kiezen tegenwoordig voor zomerbanden en winterbanden. Dat betekent dat er elk seizoen een set banden moet worden opgeslagen. Omdat niet iedereen daar ruimte voor heeft, gebeurt dit vaak op een verkeerde manier.

Opslaan autobanden

Het op de verkeerde manier opslaan van banden gaat uiteindelijk ten koste van de kwaliteit van de band. Banden die niet worden gebruikt slijten / verouderen namelijk ook.

Sla banden droog en koel op

Het is dus belangrijk om de banden die je niet gebruikt op de juiste manier op te slaan. Dit kan het beste op een droge, koele plek. Een plek waar het te warm kan worden is niet goed: de hardheid van het rubber wordt aangetast, dit heeft een negatief effect op de flexibiliteit van het rubber. Daarnaast moet worden voorkomen dat het rubber van de banden wordt blootgesteld aan benzine, olie en andere vloeistoffen; deze kunnen het rubber aantasten.

Stel opgeslagen banden niet bloot aan zonlicht

Wanneer je zelf geen ruimte binnen hebt om de banden op te slaan, kun je overwegen ze naar een bandenhotel te brengen. Daar worden ze professioneel opgeslagen; de temperatuur is correct en het is er donker (zonlicht heeft ook invloed op een band). Uiteraard zijn daar kosten aan verbonden. Is een bandenhotel geen optie en heeft u geen overdekte stallingsmogelijkheid dan kan opslag buiten plaats vinden. Het is dan wel zaak de banden te bedekken met bijvoorbeeld bandenhoezen.

Sla banden zonder velgen verticaal en stevig op

De opslag van banden zonder velgen kan het beste verticaal en stevig. Hang en stapel ze niet op. De vorm van de band kan hierdoor veranderen en in een enkel geval kan scheurvorming optreden. Ben je in de positie dat je een winterwielenset en een zomerwielenset hebt kun je de velg tijdens de opslag laten zitten. De band blijft dan in de meest natuurlijke vorm.

Andere tips voor het opslaan van banden:

- maak de banden en wielen schoon; laat ze drogen voor u ze opslaat;

- controleer het rubber van elke band op scheurtjes en mate van slijtage. Bij opvallende zaken is het verstandig een specialist te raadplegen;

- zorg dat de bandenspanning klopt. Ook hierbij is het bij opvallende zaken verstandig een specialist te raadplegen.