Bandencoderingen

Naast de bandenmaat kan een band verschillende coderingen hebben, die extra informatie over bijvoorbeeld productiedatum, toepassing en eigenschappen prijsgeven. Onderstaande lijst bevat veel voorkomende code's.

Bandencoderingen

Bandencodering op type

AS of A/S
All Season banden, ofwel vierseizoenenbanden. Deze banden zijn een compromis tussen zomerbanden en winterbanden. Er is dus in principe geen noodzaak om te wisselen, al zullen de banden minder goed presteren dan specifieke banden.
All Wheel Drive
All Wheel Drive zorgt ervoor dat de auto meer grip heeft op de onverharde en ook op gladde verharde wegen. De All Wheel Drive wordt meestal gebruikt voor terreinauto's en supersportwagens, maar ook steeds vaker voor personenwagens.
APK
APK of Algemene Periodieke Keuring is een jaarlijkse, verplichte veiligheidskeuring voor auto's. Nieuwe auto's die op benzine rijden, moeten sinds 2008, vier jaar na ingebruikname voor het eerst worden gekeurd, daarna twee keer om de twee jaar en vervolgens ieder jaar. Nieuwe autos's die op diesel of lig rijden moeten voor het eerst na drie jaar worden gekeurd en daarna jaarlijks.
Aquaplanning
Als het regent of het geregend heeft en de weg nog nat is, rijdt de auto door een laagje water heen. Bij aquaplaning is dat niet het geval, de auto gaat dan op het laagje water drijven en wordt daardoor onbestuurbaar. Vooral brede banden of banden met weinig profiel hebben een grote kans op aquaplanning.
DOT
Aanduiding productiedatum. Voorbeeld: de code 1908 betekent dat de band in de negentiende week van het jaar 2008 is gefabriceerd.
EL
Extra Load. Geeft aan dat de banden verstevigd zijn, en daardoor over meer draagvermogen beschikken.
 
M+S
Aanduiding voor modder en sneeuw. Komt meestal voor op winterbanden en vierseizoenenbanden. Is geen erkende aanduiding, zegt dus in principe niet zo heel veel.
OWL
Autoband voorzien van witte contour belettering.
ROF
Run on Flat. Aanduiding van Goodyear en Dunlop. Geeft aan dat de bij een lekke band met een aangepaste rijstijl nog doorgereden kan worden.
SSR
Self Supporting Runflat. Aanduiding van Continental. Geeft aan dat de bij een lekke band met een aangepaste rijstijl nog doorgereden kan worden.
XL
eXtra Load. Geeft aan dat de banden verstevigd zijn, en daardoor over meer draagvermogen beschikken.
ZP
Zero Pressure. Runflat banden van Michelin. Geeft aan dat de bij een lekke band met een aangepaste rijstijl nog doorgereden kan worden.

Bandencodering op automerk

MO
Geoptimaliseerde banden voor Mercedes.
MO Extended, MOE
Geoptimaliseerde runflat banden voor Mercedes.
N0, N1, N2, N3, N4, N5, N6
Geoptimaliseerde banden voor Porsche.